10月26日加拿大国家研究院主任研究员陶冶博士学术报告


    我们有幸邀请到加拿大国家研究院主任研究员陶冶博士来访,并于26号上午10点在唐仲英楼B501做报告,欢迎各位参加!

摘要

Printable Electronics and Their Applications

Dr. Ye Tao

Principal Research Officer

Information and Communications Technologies

National Research Council of Canada, Ottawa, Ontario, Canada

   Printable Electronics is a promising technology that will enable the manufacturing of ubiquitous and low cost electronic devices, which covers from simple printed conducting lines, resistors, capacitors, to OLEDs, OFETs, OPV, and memory cells. More complicated electronic circuits can be formed using these basic building blocks to perform logic, sensing, human-machine interaction, and control functions. In the past 5 years, this field has gone through a cycle from low to hype, and back to reality. In this talk, I will introduce the research activities on the development of printed flexible electronics under NRC's Printable Electronics Flagship Program. I will analyze the pros and cons of the printed electronic devices, their potential applications as well as some important issues in the printing processes.

  

陶冶博士简历

陶冶博士分别于19821986年在南京大学物理系晶体物理专业获得理学士和理学硕士学位。1993在加拿大蒙特利尔大学工学院取得博士学位,同年进入加拿大国家研究院(NRC)微结研究所任助理研究员,参与和加拿大北方通讯公司在超薄二氧化硅薄膜的合作研究。陶冶博士于1995-1998年在瑞士联邦苏黎世高工(ETH)的物理系和量子电子研究所进行博士后研究并任高级研究助理,带领薄膜研究小组从事铁电薄膜和有机非线性光学薄膜的研究。在此期间,他开始了在有机发光材料和器件方面的研究工作。1998年陶冶博士被加拿大国家研究院聘请为副研究员,回到微结研究所带领一个课题组开展有机半导体材料和器件方面的研究工作。陶冶博士分别于2001年和2013晋升为终身高级研究员和主任研究员。 多年来陶冶博士一直在电子材料和器件方面进行跨领域的研究。他的研究范围包括了传统半导体表面处理,分子束外延,铁电材料和器件,有机半导体材料和器件,化学分子探测器等,印刷电子学等。陶冶博士带领他的研究小组多次参加了加拿大国家研究院(NRC),加拿大国家自然科学和工程基金会(NSERC)和加拿大工业公司的大型合作研究项目。多年来,陶冶博士在完成多项工业研究项目的同时,还在Appl.Phys. Lett, JACS, Adv. Mater., Adv. Funct. Mater, Macromolecules, Chem. Mater. 等国际刊物上发表 论文150余篇(h-index=43),并拥有40多项美国,加拿大,台湾专利。主要研究兴趣:(1)有机半导体材料与器件:主要包括高效发光材料,有机发光显示器件,有机薄膜场效应管,有机太阳能电池等,(2)有机半导体薄膜中载流子的输运过程和激子的能量转移过程,(3)印刷电子器件的开发。